Frederikssund Kommunes logo
5. juli 2023

Maria og Kasper drømmer om at bo småt

Maria Willemoes og Kasper Zøllner bor til leje i Valby. Men drømmen er at opnå større økonomisk og tidsmæssig frihed ved at rykke væk fra København og bo i et tiny house med egen lille have. 

At rykke teltpælene op og flytte er i sig selv en stor beslutning. Men det er også en beslutning, der har stor betydning for den økonomiske frihed – eller mangel på samme – man vil have mange år frem i tiden. Lige nu står Maria Willemoes og Kasper Zøllner midt i disse overvejelser. Det unge par vil gerne skifte den treværelses lejelejlighed i Valby ud med egen bolig, men ejerboligmarkedet i København er råt og uforsonligt.

- Det koster mange penge at bo til leje i København, og det er ikke holdbart i det lange løb. Derfor leder vi efter en ejerbolig eller en andelsbolig. Men selv hvis vi begge har job på fuld løn, ville det som førstegangskøbere knibe for os at komme ind på boligmarkedet i København. Vi kan få meget mere for pengene uden for København, fastslår Kasper Zøllner.

Kasper Zøllner og Maria Willemoes. Privatfoto.Kasper Zøllner og Maria Willemoes.

Privatfoto.

Friheden lokker

Kasper er uddannet astrofysiker fra Aarhus universitet og underviser til daglig i fysik på HTX i København. Maria er uddannet lærer og har arbejdet på en folkeskole på Amager, men er nu sygemeldt med stress. De drømmer begge om at hoppe på den spirende trend med at bygge og bo i tiny house, som typisk er en bolig under 50 kvadratmeter, indrettet med kun det mest nødvendige, og hvor hver eneste kvadratmeter udnyttes optimalt.

- Tiny houses er forbundet med kreativitet og smarte løsninger. Det er supersmart – alting har en plads, og der er ikke plads til rod. I dag køber vi jo mange unødvendige ting, der bare ender med at ligge og rode – fordi man har pladsen. Når man bor småt, skal man være bevidst om, hvad man ejer, og at det, man ejer, skal have et formål i ens hverdag, siger Maria og tilføjer:

- Ved at bo i et tiny house kan vi få en økonomisk frihed, så vi ikke begge nødvendigvis skal arbejde 37 timer om ugen. Vi har ikke lyst til at skulle ud og låne 4 mio. kr. til en tre-værelses i København, siger hun.

Visualisering af tinyhouse. Visualisering: AIVisualisering af hvordan et tinyhouse evt. kan se ud.

Visualisering: AI

Jeg har altid været minimalist

- Jeg har altid været minimalist, så tanken om at bo i et tiny house er en livsstilsting for mig, men det handler også om andet. Det er billigere at bygge småt, og det er også billigere at varme et lille hus op. Derfor er det mere bæredygtigt både økonomisk og klimamæssigt at bo småt uden spildplads, forklarer Kasper.

Maria ser også frem til muligheden for at få en lille overskuelig have og evt. en køkkenhave i overkommelig størrelse,

- men vi har ingen ambition om at være selvforsynende. Det er hyggeligt at have krydderurter, men vi skal ikke dyrke landbrug, fastslår hun.

Lykken findes måske i Vinge

I Frederikssund Kommune er byudviklingsprojektet Vinge i fuld gang. Som et af de første steder i Danmark udbydes her et antal små grunde til netop tiny houses. Her må der bygges huse på maksimalt 45 kvadratmeter og 5,5 meter i højden. Derfor tog Maria og Kasper for nylig S-toget vil Vinge for at deltage i et åbent hus-arrangement om den nye udstykning til tiny houses.

- Jeg blev opmærksom på Vinge første gang, da der var noget debat om etablering af stationen, og derefter har jeg holdt øje med projektet. Det ville være helt umuligt for os at bo der, hvis der ikke var en station, men det er der nu, fastslår Kasper.

- Det er et krav for os, at der er god offentlig transport. Vi har ikke bil og har ikke planer om at få en bil, men med S-toget vil det være nemt at komme til København, siger Maria. Hun forventer dog, at hun som lærer vil få nemt ved at finde et job på en af skolerne i lokalområdet.

- Vi håber, at Vinge er et sted, hvor vi kan få børn og se os selv om mange år.

Det unge par skal nu bruge sommeren på at researche og finde svar på flere spørgsmål.

- Tror vi, at vi kan lykkes med at bygge et tinyhouse? Kan vi selv sætte vores aftryk på huset? Og hvad bliver den endelige pris?

Svarene herpå vil være afgørende for, om de byder på en af grundene i Vinge, inden budfristen udløber den 9. august 2023.

- Mavefornemmelsen skal være der, men vi skal være fornuftige, slutter Maria.

Det er på jordstykket midtfor, nederst i billedet at Frederikssund Kommune udbyder grunde til tinyhouses. Foto: Frederikssund Kommune.Det er på jordstykket midtfor, nederst i billedet at Frederikssund Kommune udbyder grunde til tinyhouses. 

Foto: Frederikssund Kommune.