FAQ om parcelhuse og tinyhouses
På et naturskønt areal i den sydlige del af Vinge udbyder Frederikssund Kommune grunde til parcelhuse. Interesserede købere kan se mere på EDCs projektside.
Byggemodning til parcel- og tinyhouses - august 2024. Foto: Frederikssund Kommune.
Lokalplanen for området blev vedtaget af Frederikssund Byråd den 1. marts 2023. Læs mere om lokalplanen og dens indhold.
FAQ
Vi modtager en del spørgsmål fra købere af grundene. Nedenfor har vi samlet svarene på de oftest stillede spørgsmål i fem kategorier: Generelt, sagsbehandling, byggeproces, parcelhuse, tinyhouses.
Generelt:
Er der en facebookgruppe for os, der skal bygge i Vinge Syd?
Der findes private facebookgrupper for jer, der skal bygge i Vinge Syd:
Frederikssund Kommune har ikke noget at gøre med disse grupper, men formidler bare linket.
Derudover kan du følge kommunens facebookside ”Byen Vinge” og instagramkonto ”Byen Vinge”.
Vinge Gror har facebooksiden ”Vinge Gror – vores grønne fælleshus”.
Hvad er Vingeforeningen - og hvad er den ansvarlig for?
Vingeforeningen etableres snart og kommer til at bestå af repræsentanter fra de underliggende grundejerforeninger. Der betales et årligt bidrag per bolig. Vingeforeningen bruger pengene til fællesskabende aktiviteter i Vinge.
Hvad er en grundejerforening – og hvad er den ansvarlig for?
Der skal oprettes én grundejerforening for lokalplanområdet, dvs både Tiny Houses og parceller. En grundejerforening står for drift og vedligeholde af fællesarealer og veje inden for området.
Hvornår oprettes der en grundejerforening for os der bygger i Vinge Syd?
Grundejerforeningen blev oprettet i januar 2024 og er for hele området med parceller og Tiny Houses i det sydlige Vinge. Når der er endelige handler for den første pulje parceller og Tiny Houses, afholdes der generalforsamling. Forventeligt primo 2025.
Hvad bruger grundejerforeningen de 188.000 kr. fra købesummen til?
Kommunen anlægger første etape af byggemodningsprocessen. Grundejerforeningen skal herefter færdiggøre byggemodningen og området, herunder fx belægning, fortove, lys på veje, udearealer og legeplads.
Hvad er planen for Solvænget 29 og Vinge Gror?
Solvænget 29 er et fællesområde for alle borgere i Vinge, hvor der der fx kan plantes og dyrkes grønt og laves fælles arrangementer. Det grønne fællesskab Vinge Gror er startet op og kan findes på facebook. Det er planen at både Vingeforeningen og kommunen skal afsætte penge til aktivering og renovering af stedet, samt at der skal søges fondsmidler.
Kommer der beplantning rundt om Fællesmagasinet?
Slots- og Kulturstyrelsen, der ejer bygningen, har en beplantningsplan for området, hvor der også plantes udenfor hegnet. Tidsplanen for beplantningen kendes ikke pt.
Hvornår åbner Netto?
Vi forventer, at Netto åbner i 2024/2025.
Hvornår åbner børnehuset i Vinge?
Vinges første børnehus opføres på Solvænget 31. Huset er politisk godkendt og tidsplanen er ved at bliver lavet. Det forventes, at børnehuset kan tages i brug i 2027.
Hvornår kommer der en skole i Vinge?
Frederikssund Kommune arbejder for at realisere en skole, der forventes at stå klar i 2027/2028.
Kan skolebørn undgå at krydse Vinge Boulevard, når skolen kommer?
Nej, men der laves en sikker krydsning over Vinge Boulevard med hævet flade og lyssignal. Generelt er der fokus på gode løsninger for bløde trafikanter i Vinge.
Hvornår kommer motorvejen?
Forventeligt i 2030-2035. På Vejdirektoratets hjemmeside kan du følge med i projektet:
Sagsbehandling:
Hvor lang tid skal jeg vente på at min byggetilladelse behandles?
På vores hjemmeside kan du læse mere om sagsbehandlingstiden for byggesager. Siden opdateres en gang om måneden. På nuværende tidspunkt (12. juni 2024) er sagsbehandlingstiden for denne type ansøgninger 5-6 måneder, når ansøgningen er tilstrækkeligt oplyst.
Vær opmærksom på, at du som køber eller lejer har modtaget en fuldmagt, der giver mulighed for at ansøge om byggetilladelse før du officielt overtager grunden.
Forlænger det behandlingen af min byggetilladelse, hvis jeg søger om dispensationer?
Byggesager hvor der søges om dispensation har ikke en længere "liggetid" end sager, som ikke kræver dispensation.
Findes der en skabelon til opbygning af en byggetilladelse?
Du skal ansøge om byggetilladelse via bygogmiljoe.dk. Her skal du oprette ansøgningen og udfylde ansøgningsskemaet. Byg & Miljø har vejledninger på deres hjemmeside til, hvordan du udfylder ansøgningen.
Du kan også læse mere om hvordan I ansøger, og hvordan I forbereder jeres projekt på Frederikssund Kommunes hjemmeside.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Byggeproces:
Er det er sted, hvor byggematerialer kan opbevares?
Frederikssund Kommune arbejder for en løsning for opbevaring af byggemateriale til selvbyggere af Tiny Houses.
Hvornår kommer der fjernvarme til parcelhuse? Og hvilke udgifter er der forbundet med det?
Der lægges rør ned til fjernvarme til parcellerne, men det er Vestforbrændingen, der beslutter hvornår der kan komme fjernvarme. Frederikssund Kommune arbejder for at få en tidsplan hurtigst muligt.
Frederikssund Kommune kender ikke omfanget af udgifter, da det håndteres af Vestforbrændingen.
Spørgsmål vedr. fjernvarme kan fra uge 30 rettes til Casper Larsen fra Vestforbrændingen på: CLA@vestfor.dk
Er placeringen af indkørsel på min grund fastlagt?
Der er lavet forslag til placering af indkørsel på din grund, men den er ikke fastlagt endnu. Når du har fastlagt placering af dit hus, vil vi gerne hurtigst muligt modtage en tegning. Send den til Jesper Glargaard på: jglar@frederikssund.dk
Hvordan kommer jeg af med overskydende jord fra min grund?
Vinge har en jordhåndteringsstrategi, der lægger op til at mindst mulig jord skal flyttes, da det belaster Co2-regnskabet. Derfor opfordrer vi til, at du beholder mest mulig jord på din grund og fx laver flere niveauer.
Hvis du bygger i 2024/2025, hvor Frederikssund Kommune har maskiner i området, kan vi dog hjælpe dig af med overskydende jord. Jorden skal afleveres i en bunke indenfor området. Placering er ved at blive fastlagt og meldes ud, så snart som muligt.
Før placering kontakt Jesper Glargaard på: jglar@frederikssund.dk
Kommer der fibernet i Vinge Syd?
Der lægges rør ind til fibernet, og kommunen arbejder sammen med TDC ift. en løsning på fibernet.
Kan jeg få flere ampere?
Der bliver trukket strøm ind til et almindeligt parcelhus. Skal man bruge flere ampere, skal man selv søge via Radius.
Kan jeg få tilsendt en plan over min grund med kotefastlæggelse?
Du kan her downloade forskellige kort med kotefastlæggelser:
Kort over fortovets koter mod grundene.
Kort over hvilke koter, der skal tilsluttes i til regnvand og spildevand:
Tinyhouses syd - parcelhuse øst
Tinyhouses nord - parcelhuse øst
Vær opmærksom på, at tallet ”SOK”, der fremgår på kortet på din grund, er minimumskoten for din grund. Det er tilfældigt, hvor huset på din grund er placeret på kortet.
Hvad gør jeg, hvis jeg har svært ved at overholde afløbskoefficienten?
Hvis du har svært ved at overholde afløbskoefficienten, skal du være opmærksom på at begrænse dækning af matriklen med befæstede overflader, som fx tagflader, carport, skur, terrasse, fliser og grus. Hvis du ikke overholder afløbskoefficienten, risikerer du oversvømmelse på din matrikel og nabomatriklerne.
Må regnvand fra overskydende areal nedsives via faskine, eller hvordan skal dette håndteres, hvis ikke nedsivning tilladt?
Ja, det er i princippet fuldt lovligt at nedsive til faskine eller regnbed, hvis der ansøges om en tilladelse, som behandles af spildevandsmyndigheden. Kender du til en helt tredje måde at håndtere regnvand, modtager vi også gerne en ansøgning om dette.
Dog er nedsivningsforholdene muligvis så dårlige, at en faskine eller et regnbed sandsynligvis skal dimensioneres meget store. Hvis der er plads til dette inden for matriklen, mens afstandskravene om 2 meter til skel og 5 meter til bygning overholdes, kan der gives en tilladelse.
Er der hverken plads til faskine, regnbed eller andre løsninger til håndtering af regnvand, kan man fx undlade flisebelagte og grusbelagte arealer og tag over indkørsel og terrasse.
Hvordan beregnes afløbskoefficienten – er det bebyggelse/grundareal?
Kort sagt, ja. Afløbskoefficienten udregnes ud fra det areal, som leder til kloakken, divideret med matriklens størrelse.
En afløbskoefficient på 0,5 betyder, at halvdelen af regnvandet, som falder på matriklen, løber ud i kloakken. Forskellige typer belægning har forskellige afløbskoefficienter. Hvis de befæstede arealer består af permeabel belægning, såsom grus, fliser, græs, vil kun en mindre andel ende i kloakken.
For både parcelhuse og Tiny Houses er afløbskoefficienten 0,25. For at udregne om den samlede afløbskoefficient er under 0,25, udregnes en vægtet sum af hver belægningstypes areal.
Se skemaet:
Belægningstype | Afløbskoefficient |
---|---|
Befæstede områder (asfalt, beton o. lign.) | 1,0 |
Tagflader | 1,0 |
Belægning med tætte fuger | 1,0 |
Belægning med grus eller græsfuger | 0,8 |
Grusbelægning | 0,6 |
Grønne områder, have og areal uden belægning | 0,1 |
Område som ikke afleder til kloakken | 0,0 |
Regneeksempel: Matriklens størrelse er 200 kvm. Huset dækker 45kvm. Grus i indkørslen fylder 10 kvm. Resten er græsplæne.
Belægningstype | Afløbskoefficient | Areal | Reduceret areal |
---|---|---|---|
Tagflader | 1,0 | 45 kvm. | 45 kvm. |
Grusbelægning | 0,6 | 10 kvm | 6 kvm |
Græs | 0,1 | 145 kvm | 14,5 kvm |
(45kvm + 6kvm + 14,5kvm) / 200kvm = 0,32. Matriklens samlede afløbskoefficient er overskredet. Ejer må derfor sikre, at en mindre andel af den regn, som lander på matriklen (altså den andel, der overstiger afløbskoefficienten på 0,25), ikke ender i kloakken.
Parcelhuse:
I lokalplanen står der, at man kun må have 20m2 befæstet areal – gælder dette både terrasser, indkørsel og carport?
I lokalplan 153, § 8.2 er der fastsat følgende bestemmelse: Haver skal udformes med beplantning. Herudover skal havearealer friholdes for befæstelse, bortset fra arealer til terrasser direkte tilknyttet boligen. For parcelhuse må befæstede terrasser have et areal på maks. 20 m2 og for Tiny Houses et areal på maks. 10 m2.
Vi vurderer umiddelbart, at der med bestemmelsen er mulighed for at etablere en gangsti rundt om husene, befæstede arealer ved indkørsler og fx carporte. Vi gør dog opmærksom på, at vi først kan vurdere dette endeligt, når vi har et konkret og fyldestgørende projekt.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Der står i lokalplanen, at der skal bruges tegl til taget. Kan der bruges betontegl?
Betontegl er umiddelbart ikke muligt ud fra § 7.1 i lokalplanen. Brug af betontegl vil kræve dispensation fra bestemmelsen. Der gives i udgangspunkt ikke dispensation til betontegl. Vi kan dog ikke tage stilling til, om det er muligt at dispensere til betontegl, før vi har modtaget en konkret og fyldestgørende ansøgning om dispensation.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
I lokalplanen står der ”Facader på bebyggelse skal fx være tegl, træ eller glas”, ie. huse kan opføres med ’almindelige’ mursten - er det korrekt?
Vores umiddelbare vurdering er, at mursten ikke kræver dispensation fra lokalplanen, da der i bestemmelsen står ”fx”. Vi kan dog ikke tage endeligt stilling til dit spørgsmål og dit projekt, før vi har modtaget en konkret og fyldestgørende ansøgning.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
I lokalplanen står “Haver skal udformes med beplantning. Herudover skal havearealer friholdes for befæstelse, bortset fra arealer til terrasser direkte tilknyttet boligen. For parcelhuse må befæstede terrasser have et areal på maks. 20 m² og for Tiny Houses et areal på maks. 10 m².” Må maks. areal på terrasser tilknyttet boligen kun være 20m2? Eller er der taler om fritstående terrasser som må have et maks. areal på 20m2?
I lokalplan 153, § 8.2 er der fastsat følgende bestemmelse: Haver skal udformes med beplantning. Herudover skal havearealer friholdes for befæstelse, bortset fra arealer til terrasser direkte tilknyttet boligen. For parcelhuse må befæstede terrasser have et areal på maks. 20 m2 og for Tiny Houses et areal på maks. 10 m2.
Vi vurderer umiddelbart, at der med bestemmelsen er mulighed for at etablere en gangsti rundt om husene, befæstede arealer ved indkørsler og fx carporte.
Vi vurderer umiddelbart, at det ud fra bestemmelse kun er muligt at etablere 20 m2 terrasse ved parcelhuse og 10 m2 terrasse ved Tiny Houses.
Vi gør dog opmærksom på, at vi først kan vurdere dette endeligt, når vi har et konkret og fyldestgørende projekt.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Hvornår kan jeg foretage geotekniske undersøgelser?
På dette kort er angivet, hvornår der kan laves geotekniske prøver på grundene. På alle Tiny House grunde er det fra 1. september. De fleste parceller fra 1. juli 2024, men parceller længst mod øst må vente til 1. oktober. Hvis det bliver muligt før de udmeldte datoer, melder vi det ud.
Før du får foretaget geotekniske undersøgelser, bedes du kontakte Jesper Glargaard på: jglar@frederikssund.dk
I uge 28-31 skal du i stedet kontakte Alex Nielsen på: afini@frederikssund.dk
Hvornår kan jeg overtage min grund?
1. november overtager du grunden og der er adgangsvej. Herefter kan byggeri påbegyndes.
Må jeg opføre et dobbelthus på en parcelhusgrund?
Det vil umiddelbart ikke være muligt at opføre dobbelthuse jf. lokalplanens § 3.1, da området er udlagt til åben-lav bebyggelse og dermed udelukker dobbelthuse, som er tæt-lav. Da der er tale om en anvendelsesbestemmelse, som er en del af lokalplanens principper, vil det ikke være muligt at dispensere til dette.
Tinyhouses:
Er højdekravet for Tiny Houses fra lokalplanen gældende?
Jf. lokalplanens § 6.6 er der fastsat bestemmelse om, at Tiny House bebyggelse udføres med en bygningshøjde på maks. 5,5 m. Det er denne bestemmelse, der gælder for højden af Tiny House bebyggelse.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Mit Tiny House kan være 5,5 meter højt, men hvilke højdekrav er der i skel til naboer?
Vi vurderer umiddelbart, at byggeri i delområde B (området til Tiny Houses) i lokalplan 153 både skal overholde lokalplanens bebyggelsesregulerende bestemmelser og bygningsreglement BR18. Det vil sige, at bygninger maksimalt må være 3,5 m høje 2,5 m fra skel. Det er vigtigt at understrege, at både BR18’s regulerende bestemmelser og lokalplanens er maksimale, det vil sige, at man godt må bygge bygninger, der er mindre end 5,5 m høje.
Vi skal have en konkret og fyldestgørende ansøgning for, at kunne tage endeligt stilling til tolkning af bestemmelsen og projekt.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Er det korrekt, at mit Tiny House max kan være 45 m2 i max 5,5 meters højde?
I § 6.2 er der fastsat bestemmelse om at inden for området (delområde B - Tiny Houses) må opføres maks. 18 boliger i form af Tiny Houses med et bebygget areal på maks. 45 m2 pr. bolig.
Bestemmelsen fastsætter, at det bebyggede areal (fodaftrykket) maks. må være 45 m2. Dette er underordnet antallet af etager.
Jf. lokalplanens § 6.6 er der fastsat bestemmelse om, at Tiny House bebyggelse udføres med en bygningshøjde på maks. 5,5 m. Det er denne bestemmelse, der gælder for højden af Tiny House bebyggelse.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Kan jeg opføre et skur på min Tiny House grund - og tæller det med i de 45 m2?
Ifølge lokalplanen kan der opføres sekundært bebyggelse i tilknytning til Tiny Houses på i alt 10 m² jf. §6.8. Dette er kun gældende for fritstående eller sammenbyggede sekundære bygninger. Såfremt der er tale om integrerede sekundære bygninger, vil den sekundæres bygnings m² indgå i de 45 m² Tiny Houses maksimalt må være.
Sekundære bygninger, som ikke er integreret i Tiny Houset, kan opføres nærmere skel end 2,5 m, så længe lokalplanen og bygningsreglementet overholdes.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Skal mit Tiny House være på sokkel eller hjul?
Der er i lokalplanen ikke reguleret, hvorvidt Tiny Houses skal være på sokkel eller hjul. Tiny Houses skal overholde bygningsreglement BR18.
Flere spørgsmål om emnet kan sendes til:
byggesag@frederikssund.dk
Hvornår kan jeg overtage min grund?
1. oktober overtager du grunden og der er adgangsvej. Herefter kan byggeri påbegyndes.
Hvornår kan jeg foretage geotekniske undersøgelser?
På dette kort er angivet, hvornår der kan laves geotekniske prøver på grundene. På alle Tiny House grunde er det fra 1. september. De fleste parceller fra 1. juli 2024, men parceller længst mod øst må vente til 1. oktober. Hvis det bliver muligt før de udmeldte datoer, melder vi det ud.
Før du får foretaget geotekniske undersøgelser, bedes du kontakte Jesper Glargaard på: jglar@frederikssund.dk
I uge 28-31 skal du i stedet kontakte Alex Nielsen på: afini@frederikssund.dk
Hvad koster det en lejer af en Tiny House grund at tilslutte sig el, vand, spildevand o.l?.
Kommunen betaler tilslutningsafgifter for lejede grunde. De fysiske omkostninger til tilslutning af brønd/ledninger skal betales af lejeren.
Skal mit Tiny House opvarmes med varmepumpe?
Den enkelte Tiny House-beboer afstemmer selv varmeforsyningen, fx varmepumpe eller elvarme.
Er der udgifter til tilslutning, når man ikke kan få fjernvarme i Tiny House?
Der er kun tilslutningsafgift til de parceller, der bliver tilsluttet fjernvarmen.
Foto: Colourbox.