Frederikssund Kommunes logo
26. maj 2023

Tinyhouse-ideen blev udfoldet i Vinge

Næsten 100 gæster havde tilmeldt sig, da bibliotekerne og Frederikssund Kommune torsdag den 25. maj inviterede til foredrag om tinyhouses. Her fortalte forfatter Anders Boisen om sit liv i et tinyhouse på blot 14 kvm.

Det var ejendommen på Solvænget 29, der dannede rammen om tinyhouse-arrangementet torsdag den 25. maj. Den ligger nemlig kun et stenkast fra det område, hvor Frederikssund Kommune udstykker 45 parcelhusgrunde og 18 tinyhousegrunde. Ejendommen får også en vigtig funktion i de fællesskabende aktiviteter, der vil komme i området fremover. Og henved 100 gæster havde købt billet til en aften, hvor de blev klogere på hvad det vil sige at bo i et tinyhouse.

Borgmester Tina Tving Stauning (S) byder velkommen til de mange fremmødte. Foto: Frederikssund Kommune.Borgmester Tina Tving Stauning (S) byder velkommen til de mange fremmødte. 

Det grønne hjerte er Vinges rygrad

Til en start bød borgmester Tina Tving Stauning (S) velkommen og fortalte om Byrådets tanker og visioner for Vinge.

- Det grønne hjerte er midten og rygraden i Vinge. Den natur, der er, skal vi bevare, for Vinge skal være et grønt og bæredygtigt sted at bo. Det er vigtigt, at vi udfordrer den traditionelle måde at bygge på ved at sætte gang i en udstykning med tinyhouses, fastslog borgmesteren.

Herefter gav Tina Tving Stauning ordet videre til forfatter og aftenen foredragsholder Anders Boisen, som selv på tredje år bor i et tinyhouse på kun 14 kvadratmeter.

Vi overforbruger

Det er grundlæggende et ønske om at leve bæredygtigt og selvforsynende, der ligger til grund for Anders Boisens liv i et tinyhouse.

- Hvis alle mennesker i verden brugte lige så mange ressourcer som vi gør her i Danmark, så skulle vi bruge fire planeter. Vi overforbruger. Byggeindustrien er en stor byrde for klimaet, idet den står for ca. 40% af CO2-udslippet. Derfor må vi tænke en anden måde at bygge vores boliger på, var Anders Boisens ræsonnement.

Han har bygget sit tinyhouse ud fra et ønske om miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed, hvilket han udfoldede nærmere i sit foredrag. Blandt andet prøver han så vidt muligt at være selvforsynende med fødevarer.

- Jeg føler en særlig nydelse ved, at jeg selv kan tilfredsstille mine primære behov. Jeg føler, jeg lever i harmoni med naturen, forklarede han.

Der var stor interesse for at høre mere om lokalplanen for tinyhouseområdet. Foto: Frederikssund Kommune.Efter foredraget var der stor interesse for at høre mere om lokalplanen for tinyhouseområdet. 

Vingevandring

Efter foredraget var der mulighed for at gå med på en vingevandring, hvor Frederikssund Kommunes projektchef, Dennis Ravn, fortalte om den aktuelle udvikling i Vinge. Deltagerne kunne blandt andet se de marker, hvor der om kort tid vil skyde både parcelhuse og tinyhouses op. Til slut gik turen mod Vinge Station, hvor deltagerne kunne se, at Innovater er godt i gang med byggeriet af ca. 200 boliger og Vinge første supermarked.

Projektchef Dennis Ravn fortæller om den kommende udstykning af tinyhouses. Foto: Frederikssund Kommune.Projektchef Dennis Ravn fortæller om den kommende udstykning af tinyhouses. 

Vingevandring ved Innovaters byggeri ved Vinge Station. Foto: Frederikssund Kommune.Vingevandring ved Innovaters byggeri ved Vinge Station. 

Vingevandring i aftensolen. Foto: Frederikssund Kommune.Vingevandring i aftensolen.

Fotos: Frederikssund Kommune.