Frederikssund Kommunes logo
31. maj 2024

Nyt børnehus midt i naturen

Inden for få år vil der være brug for et børnehus i Vinge. De første nye beboere flyttede ind i nogle af de nye byggerier ved Vinge Station allerede den 1. maj, og i løbet af 2024 ventes flere bygherrer at påbegynde byggeriet af flere hundrede boliger i Vinge. Derfor skulle Byrådet godkende udbudsform og skitseprojekt til et nyt børnehus i Vinge på mødet onsdag den 29. maj.

- Vinge udvikler sig hastigt nu, hvor der igen er gang i byggeriet af almene boliger, flere bygherrer ventes at begynde andre byggerier i år, og vi har et område til tiny houses og parcelhuse under udvikling. Så er det en naturlig følge, at der også skal være et børnehus, så Vinge får de institutioner, som en by skal have. Og vi lægger det på den bedst mulige placering lige midt i det grønne hjerte, så de yngste Vingeborgere får naturen som legeplads, siger borgmester Tina Tving Stauning (A) efter Byrådets vedtagelse.

Udvalgsformand for Børn, familier og forebyggelse, Rasmus Petersen (Ø), er også tilfreds med beslutningen:

- Vi har lagt vægt på, at naturen og udelivet skal være en integreret del af daginstitutionen i Vinge, så børnene får et nært og direkte forhold til det grønne. Børnehuset får et aktivt pædagogisk læringsmiljø, som de omkringliggende arealer og eksisterende bevoksninger bliver en naturlig del af. Og så har vi i udvalget lagt vægt på, at vi vil involvere forældrerepræsentanter og områdebestyrelsen i arbejdet med indretning af børnehuset, siger Rasmus Petersen.

Visualisering af ankomstområdet ved det kommende børnehus i Vinge. Visualisering: RUM.Visualisering af ankomstområdet ved det kommende børnehus i Vinge. 

Består af tre bygninger

Det er RUM-arkitekterne, der har lavet skitserne til det nye børnehus. Opgaven var at skabe en daginstitution med en naturprofil med gode muligheder for inddragelse af natur og udeliv i de pædagogiske aktiviteter.

Byggeriet skal bestå af tre mindre bygninger; en bygning til vuggestuebørn, en til børnehavebørn og en fællesbygning. Alle tre bygninger skal opføres med tagudhæng, der kommer til at fungere som en overdækket terrasse. Børnehuset bliver placeret øst for Fællesmagasinet – midt i Vinges grønne hjerte, og får plads til 60 børnehavebørn og 24 vuggestuebørn.

Visualisering af dele af udeområdet og de tre bygninger med tagudhæng. Visualisering: RUM.Visualisering af dele af udeområdet og de tre bygninger med tagudhæng. 

Forbindelse mellem inde og ude

- Fra hovedindgangen kan man kigge direkte igennem daginstitutionen og ud til legepladsen, hvor børn gynger og leger. Denne åbenhed og forbindelse mellem indendørs og udendørs rum skaber en imødekommende og behagelig atmosfære, der gør institutionen til et rart og inspirerende sted at besøge, hedder det blandt andet i skitseforslaget.

Der er valgt materialer og byggeteknikker for at sikre, at daginstitutionen lever op til bæredygtighedsprincipperne, og byggeriet vil blive DGNB-certificeret. Som en del af dette arbejde foretages en livscyklusvurdering (LCA) af materialerne, hvilket hjælper til at kortlægge den totale miljøpåvirkning fra produktion til bortskaffelse.

Klar til brug medio 2027

Med den politiske godkendelse af skitserne skal der nu laves et mere detaljeret projektforslag til ansøgning af myndighedsgodkendelser og byggetilladelse. Dette ventes at være klar ultimo 2024. Derefter planlægges det, at byggeriet kan udbydes til entreprenører i april 2025, og at selve byggeriet går i gang i august 2025.

Det ventes, at de første børn kan tage børnehuset og legepladserne i brug medio 2027. Det samlede budget for det nye børnehus er på ca. 33 mio. kr.

Skitse over bygningernes indbyrdes placering i det grønne område. Visualisering: RUM.Skitse over bygningernes indbyrdes placering i det grønne område.

Visualiseringer: RUM.